piatok, 20. novembra 2015

Mangová ovsená kaša s pistáciami



Ovsené kaše sú moje raňajkové stálice. S príchodom sychravejších dní a chladných rán sa mi žiadajú stále viac. Aby som sa ich však neprejedla, snažím sa kombinovať a striedať rôzne ovocie a oriešky. Výhodou takýchto raňajok je, že sú rýchle, sýte a dodajú Vám množstvo energie do nového dňa. Vďaka spoločnosti alpro som mala možnosť ochutnať ich rastlinné nápoje. Tentokrát padla voľba na alpro ovsený nápoj a musím povedať, že mi kaša veľmi chutila. Je to príjemná zmena, kedže si vločky zväčša zalievam iba s vodou.
Kašu si môžete osladiť javorovým sirupom, medom alebo rozmačkaným banánom. Vločky si namáčam deň vopred, kôli ich lepšej stráviteľnosti. Taktiež je dobré namáčať aj ľanové semiačka.

Suroviny na jednu porciu:
50 g jemných ovsených vločiek
10 g mletých ľanových semiačok
200 ml alpro ovsený nápoj
200 – 250 ml vody
100 g mango
10 g nesolené pistácie
škorica


Postup:
Do uzatvárateľnej nádoby nasypem ovsené vločky, mleté ľanové semiačka a zalejem ich ovseným nápojov alpro. Premiešam a dám do chladničky. Na druhý deň ráno dám napučané vločky do menšieho kastrólika a varím na miernom plameni. Počas varenia pridávam potrebné množstvo vody a varím do požadovanej konzistencii. Teplom vločky siakajú viac tekutín. Uvarenú kašu prelejem do misky, posypem škoricou a pridám ovocie a oriešky. Tentokrát som použila mango a sekané pistácie. 
 
 
 Dobrú chuť :)

utorok, 17. novembra 2015

Pomarančovo-orechová torta s čokoládovým krémom

Dlho tu nebol recept na poriadne sladkú dobrotu. Aby to tu nebolo len o samých zdravých receptoch, lebo občas trošku cukru nikomu neuškodí, tak pridávam recept na túto, trúfam si povedať úžasnú tortu. Kombinácia čokolády a pomaranču sa výborne dopĺňa. Verím, že bude chutiť aj vám, tak neváhajte a vyskúšajte ju.
Suroviny:
6 vajec
150 g polohrubej múky
100 g mletých vlašských orechov
170 g práškového cukru
1 prášok do pečiva
1 pomaranč (šťava a kôra)

Čokoládový krém:
2 čokoládové pudingy
500 ml mlieka
50 g horkej čokolády (min. 50%)
150 g práškového cukru
250 g masla


Čokoládová poleva:
50 g horkej čokolády
maslo na rozriedenie čokolády

+ cca 50 g mletých orechov na ozdobu
Postup:
Pripravíme si maslo, ktoré necháme povoliť pri izbovej teplote.
Z mlieka a pudingových práškov si uvaríme hustý puding. 2/3 mlieka dáme variť a vo zvyšnom mlieku rozmiešame pudingové prášky. Po zovretí mlieka doň vmiešame rozmiešané pudingy. Varíme do zhustnutia. Do ešte teplého pudingu pridáme nalámanú horkú čokoládu a miešame do jej rozpustenia. Puding prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.
Kým sa puding chladí, pripravíme si korpus.
Pomaranč dobre umyjeme a nastrúhame najemno citrónovú kôru. Pomaranč následne odšťavíme. Oddelíme si žĺtka a bielky. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom. Počas šľahania postupne prilievame pomarančovú šťavu. Preosiatu múku s práškom do pečiva zmiešame s mletými orechami a pomarančovou kôrou. Túto zmes pridáme do vyšľahaných žĺtkov. Premiešame a na záver pridáme sneh z bielkov. Zmes opäť zľahka premiešame a vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Boky tortovej formy si potrieme olejom a vysypeme múkou. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme cca. 45 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť na kuchynskej mriežke. Po vychladnutí korpus vyberieme z formy a stiahneme pečiaci papier. Korpus 2x prekrojíme.
Povolené maslo vyšľaháme s práškovým cukrom. Postupne doň zašľahávame vychladnutý puding a vymiešame hladký krém.
Horný plát upečeného korpusu dáme na spodok, natrieme ho krémom a prikryjeme stredným plátom. Opäť natrieme krémom a prikryjeme plátom, ktorý pôvodne tvoril spodok upečeného korpusu. Tato časť býva najrovnejšia a je dobre ju dať na vrch torty. Vrch a boky torty potrieme zvyšným krémom. Boky posypeme mletými orechmi a vrch polejeme čokoládovou polevou. Tu si pripravíme tak, ze vo vodnom kúpeli rozpustíme horkú čokoládu a pridáme maslo do požadovanej hustoty. Polevu necháme mierne vychladnúť a až potom ju nalejeme na tortu.
 
 
Dobrú chuť :)

nedeľa, 8. novembra 2015

Hokkaidové waffle - pumpkin waffles

Suroviny:
2 šálky špaldovej múky
1 šálka pyré z hokkaido tekvice
1 šálka mlieka
1/4 šálky hnedého cukru/medu/javorového sirupu
2 vajcia
4 PL kokosového oleja
2 PL prášku do pečiva
1 a 1/2 ČL škorice
1/4 ČL muškátového orieška
1/4 ČL perníkového korenia
štipka soli

Postup:
V jednej miske zmiešame všetky suché suroviny, múku, prášok do pečiva, škoricu, muškátový oriešok, perníkové korenie a soľ. V druhej miske zmiešame vajíčka s mliekom a pridáme hokkaidové pyré. Túto zmes prelejeme do suchej zmesi, premiešame a na záver pridáme rozpustený kokosový olej. Necháme chvíľu postáť. Pečieme na rozpálenom waflovači cca. 5 minút do zlatohneda.
                                                                    Dobrú chuť :)

pondelok, 2. novembra 2015

Fazuľovo - avokádové brownies bez múky a cukru



Máme tu ďalší jednoduchý a zdravý recept z rubriky Healthy lifestyle.  Fazuľové brownies neobsahuje žiadnu múku ani biely cukor. Je prirodzene bezlepkový a aj bez laktózy. Fazule v ňom nie sú vôbec cítiť a tak sa nemusíte obávať nejakej nežiadúcej chuti. Brownies je rýchly na prípravu a je vhodný na desiatu či olovrant. Tí z vás, ktorí nemajú stravovacie obmedzenie ho môžu konzumovať s tvarohom alebo bielym jogurtom.


Suroviny:
1 plechovka prepláchnutých červených fazulí
1 zrelé avokádo
1 väčší zrelý banán
3 vajcia
2 PL javorového sirupu
2 PL holandského kakaa
1/2 ČL prášku do pečiva
¼ ČL jedlej sódy
20g nasekaná horká čokoláda 70%

Postup:
Predhrejeme si rúru na 180 stupňov.
Fazule dôkladne prepláchnene, dáme do mixéra, pridáme banán, avokádo a všetky ostatné ingrediencie okrem čokolády. Mixujeme tak dlho, kým nie je zmes hladká, ideálne by mala byť  mierne tekutá. Ak je zmes hustá, prilejeme trošku vody – zväčša netreba.
Zmes nalejeme do menšieho vyššieho pekáča vyloženého pečiacim papierom, vrch posypeme nasekanou horkou čokoládou  a pečieme cca. 40 minút.
 
Použila som pekáč veľkosti 20x30 cm
Fazuľu kupujem v LIDLI - Red Kidney Beans
 Dobrú chuť :)