streda, 23. septembra 2015

Jablkový chlebík z kokosovej múky



Suroviny:
70 g kokosovej múky
20 g strúhaného kokosu
180 g jablkového pyré (nesladené, dostať napr. v DM, alebo klasická detská výživa bez cukru a zahusťovadiel)
4 vajcia
1/4 ČL škorice
1/4 ČL muškátového orieška
štipka soli
½ ČL prášku do pečiva
½ ČL sódy bikarbóny
1 ČL vanilkovej arómy
3 PL kokosového oleja
3 ČL sladidla - stevia/xylitol/javorový sirup/med (použila som 2 ČL xylitolu a 1 ČL javorového sirupu)

Postup:
V jednej miske zmiešame všetky suché suroviny (kokosovú múku, strúhaný kokos, škoricu, muškátový oriešok, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ). V druhej miske vyšľaháme vajcia so sladidlom, pridáme jablkové pyré, vanilkový extrakt, rozpustený a vychladnutý kokosový olej.
Suchú zmes nasypeme do mokrej, premiešame a zmes prelejeme do pripravenej formy na biskupský chlebík (8x18 cm) alebo inej menšej formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov 30-45 minút (záleží od použitej formy).
Po vychladnutí odstránime pečiaci papier a podávame.
Tento chlebík chutí ako bábovka. Je krásne vláčny, šťavnatý a voňavý.
Kokosová múka:
Je  vyrobená z čerstvej dužiny kokosových orechov. Tá sa najprv vysuší a pomelie na jemný prášok. Pri jej výrobe sa z nej odstráni väčšina vody a tuku.
* má vysoký podiel vlákniny (100g až 61%)
* nízky glykemický index
* pomáha čistiť črevá a udržiavať ich správnu rovnováhu
* je 100% bezlepková
* má nízky obsah sacharidov a dodáva pocit sýtosti
* je vhodné zaradiť ju do jedálnička ľudí, ktorí držia redukčnú diétu
* pomáha čistiť a detoxikovať  organizmus



Múku je možno použiť do sladkých i slaných jedál. Všeobecne platí, že 1 hrnček múky možno nahradiť ¼ hrnčeka kokosovej múky. Pri jej použití treba použiť zhruba rovnaké množstvo tekutín ako múky a väčšie množstvo vajec. Je veľmi siakavá.

 

 Dobrú chuť :)