piatok, 31. júla 2015

Tvarohové mini koláčiky

Jeden veľmi rýchly a nenáročný recept na dezert keď nás po obede chytí chuť na niečo sladké.

Suroviny: 
250 g nízkotučného tvarohu 
35 g detskej krupice alebo pudingového prášku Zlatý Klas 
2 PL bieleho jogurtu 
1 vajíčko 
40 g hnedého cukru prípadne iného preferovaného sladidla (med, agáve, xylitol...) 
100 g drobného ovocia (použila som čučoriedky)

Postup:
Tvaroh rozmiešame s vajíčkom a cukrom. Pridáme detskú krupičku a podľa hustoty doriedime jogurtom alebo mliekom. Premiešame a cesto vylejeme do malých formičiek vymazaných kokosovým olejom a múkou. Na vrch poukladáme ovocie a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov cca. 30 minút. Cesto spočiatku veľmi napuchne a narastie. Po upečení necháme koláčiky vychladnúť v rúre. Počas toho koláčiky trošku spľasnú. Z uvedeného množstva mi vyšli 4 malé tartaletky vo formičkách s priemerom 8 cm.
 
 
  Dobrú chuť :)

sobota, 25. júla 2015

Celozrnný cuketový chlebík

V záhradke sa nám tohto roku urodilo veľmi veľa cukiet. Bála som sa, aby ich nebolo málo, tak som ich nasadila pomerne dosť a teraz ich nestíham zbierať :) Priebežne ich strúham a zamrazujem, niečo rozdám a zvyšok sa snažím hneď spotrebovať. Tentokrát padla voľba na cuketový chlebík. Tento chlebík je vláčny, plný zdravých surovín, bez klasického cukru a napriek tomu je veľmi chutný. Ideálny na raňajky, desiatu do školy/práce, či olovrant. Mne veľmi chutí s kopčekom tvarohu.
Chlebík si môžete pripraviť buď vo forme na biskupský chlebíček alebo aj na klasický veľký hlboký plech.

Suroviny:
1 a ½ šálky mletých jemných ovsených vločiek (na múku)
1 a ½ šálky celozrnnej hladkej špaldovej múky
3 šálky strúhanej cukety (na hrubom strúhadle)
¾ šálky orechov (ja som použila mix: vlašské, ľanové, slnečnicové, tekvicové)
¼ šálky sušených brusníc
3 vajcia
60 ml javorového sirupu
50 ml rozpusteného kokosového oleja
štipka soli
2 ČL škorice
1 ČL perníkové korenie
1 ČL jedlej sódy
1 ČL prášku do pečiva
1 ČL vanilkovej arómy
kôra z jedného citróna
šťava z ½ citróna

Postup:
Vo väčšej miske si zmiešame všetky suché suroviny: pomleté ovsené vločky, špaldovú múku, soľ, škoricu, perníkové korenie, jedlú sódu a prášok do pečiva.
V druhej miske metličkou vyšľaháme celé vajíčka s javorovým sirupom. Pridáme vanilkovú arómu, citrónovú šťavu a rozpustený kokosový olej. Premiešame.
Nastrúhame si cuketu zbavenú jadierok na hrubšom strúhadle (ako na jabĺčka) a pridáme k nej kôru z citróna. K nastrúhanej cukete pridáme vaječnú zmes, premiešame, nasekané orechy, brusnice a na záver vsypeme suchú zmes. Všetko dobre premiešame.
Zmes vylejeme do pripravenej formy na biskupský chlebíček, vystlanej papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre cca 50 minút na 170-180 stupňov.
Dobrú chuť :)

nedeľa, 12. júla 2015

Mandľová ovsená kaša s chia a ovocím

Veľmi rada pečiem, varím a aj jem :) Avšak ako vo všetkom aj v strave je pre mňa dôležitá rovnováha a tak sa snažím všetky tie dobroty vyvážiť zdravou stravou aby som si občas nejakú tú hriešnu dobrotu mohla dopriať :)
Zdravá strava však vôbec nemusí byť menej chutná ako klasická strava. Práve naopak. Veľmi ma potešila ponuka spoločnosti alpro na odskúšanie ich rastlinných nápojov. Tak sa môžete tešiť na zopár tipov ako tieto rastlinné nápoje využiť a možno vás tým budem inšpirovať ako si pripraviť nejakú tu zdravú dobrôtku.
Ako prvý som vyskúšala alpro mandľový nápoj a pripravila som si z neho raňajkovú ovsenú kašu a musím skonštatovať, že bola výborná. Kaša bola krásne krémová, nadýchaná a vďaka obsahu cukru v nápoji i sladká.
Ovsené kaše raňajkujem takmer denne v rôznych obmenách (striedam rôzne ovocie a oriešky) avšak základ pripravujem stále rovnako. Ovsené vločky, voda, ovocie, škorica a oriešky. Kaše si nesladím kedže ovocie je zväčša dostatočne sladké, takže tento sladený nápoj bol príjemnou obmenou :)
Suroviny na jednu porciu:
50g jemných ovsených ovločiek
7g chia semiačok
200ml alpro mandľový nápoj
200 - 250ml vody
100g čerešne a nektarinka
10g mandle
škorica
Postup:
Deň vopred nasypem do uzatvárateľnej nádoby ovsené vločky a chia semiačka. Zalejem ich alpro mandľovým mliekom, premiešam a uložím do chladničky. Na druhý deň ráno dám napučané vločky do menšieho kastrólika a varím na miernom plameni. Počas varenia pridávam potrebné množstvo vody a varím do požadovanej konzistencii. Teplom vločky a hlavne chia semiačka siakajú viac a viac tekutiny. Uvarenú kašu prelejem do misky, posypem škoricou a pridám obľúbené ovocie a nasekané oriešky, v tomto prípade čerešne, nektarinku a mandle.
 
 Dobrú chuť :)