utorok, 17. novembra 2015

Pomarančovo-orechová torta s čokoládovým krémom

Dlho tu nebol recept na poriadne sladkú dobrotu. Aby to tu nebolo len o samých zdravých receptoch, lebo občas trošku cukru nikomu neuškodí, tak pridávam recept na túto, trúfam si povedať úžasnú tortu. Kombinácia čokolády a pomaranču sa výborne dopĺňa. Verím, že bude chutiť aj vám, tak neváhajte a vyskúšajte ju.
Suroviny:
6 vajec
150 g polohrubej múky
100 g mletých vlašských orechov
170 g práškového cukru
1 prášok do pečiva
1 pomaranč (šťava a kôra)

Čokoládový krém:
2 čokoládové pudingy
500 ml mlieka
50 g horkej čokolády (min. 50%)
150 g práškového cukru
250 g masla


Čokoládová poleva:
50 g horkej čokolády
maslo na rozriedenie čokolády

+ cca 50 g mletých orechov na ozdobu
Postup:
Pripravíme si maslo, ktoré necháme povoliť pri izbovej teplote.
Z mlieka a pudingových práškov si uvaríme hustý puding. 2/3 mlieka dáme variť a vo zvyšnom mlieku rozmiešame pudingové prášky. Po zovretí mlieka doň vmiešame rozmiešané pudingy. Varíme do zhustnutia. Do ešte teplého pudingu pridáme nalámanú horkú čokoládu a miešame do jej rozpustenia. Puding prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.
Kým sa puding chladí, pripravíme si korpus.
Pomaranč dobre umyjeme a nastrúhame najemno citrónovú kôru. Pomaranč následne odšťavíme. Oddelíme si žĺtka a bielky. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom. Počas šľahania postupne prilievame pomarančovú šťavu. Preosiatu múku s práškom do pečiva zmiešame s mletými orechami a pomarančovou kôrou. Túto zmes pridáme do vyšľahaných žĺtkov. Premiešame a na záver pridáme sneh z bielkov. Zmes opäť zľahka premiešame a vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Boky tortovej formy si potrieme olejom a vysypeme múkou. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme cca. 45 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť na kuchynskej mriežke. Po vychladnutí korpus vyberieme z formy a stiahneme pečiaci papier. Korpus 2x prekrojíme.
Povolené maslo vyšľaháme s práškovým cukrom. Postupne doň zašľahávame vychladnutý puding a vymiešame hladký krém.
Horný plát upečeného korpusu dáme na spodok, natrieme ho krémom a prikryjeme stredným plátom. Opäť natrieme krémom a prikryjeme plátom, ktorý pôvodne tvoril spodok upečeného korpusu. Tato časť býva najrovnejšia a je dobre ju dať na vrch torty. Vrch a boky torty potrieme zvyšným krémom. Boky posypeme mletými orechmi a vrch polejeme čokoládovou polevou. Tu si pripravíme tak, ze vo vodnom kúpeli rozpustíme horkú čokoládu a pridáme maslo do požadovanej hustoty. Polevu necháme mierne vychladnúť a až potom ju nalejeme na tortu.
 
 
Dobrú chuť :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára