nedeľa, 19. apríla 2015

Domáca špaldová ciabatta

Čerstvé pečivo a chlieb milujem. Len veľmi ťažko mu odolávam. V kupovanom pečive sa nachádza množstvo „zbytočných“ prísad (najlepšie pečivo je také, ktoré obsahuje čo najmenej surovín) a tak som sa rozhodla upiecť domáce pečivo. Receptom som sa inšpirovala na stránke www.coolinari.sk kde som našla tento recept na výborné ciabatty. Recept nie je vôbec zložitý, nemusíte sa ho báť a výsledok stojí naozaj za to. Ciabatty majú chrumkavú kôrku, mäkkú, bublinkovú striedku. Sú vskutku vynikajúce a výsledok stojí zato.

Suroviny na kvások:
½ ČL sušených kvasníc
150 ml vlažnej vody
3 PL vlažného mlieka
½ ČL hnedého cukru
150 g hladkej múky

Suroviny na ciabatty (vyšli mi 3 bochníčky):
½ ČL sušených kvasníc
250 ml vlažnej vody
1 PL olivového oleja
2 a ½ ČL soli
175 g hladkej špaldovej múky
175 g hladkej múky

Postup:
Kvások si pripravíme deň vopred. Do väčšej misy s vlažnou vodou a vlažným mliekom vsypeme sušené kvasnice a necháme ich 5 minút postáť. Pridáme cukor a drevenou vareškou premiešame aby sa cukor i kvasnice rozpustili. Pridáme všetku múku a vareškou miešame, kým nevznikne riedke cesto. Misu prikryjeme čistou utierkou a necháme pri izbovej teplote odpočívať 12 hodín, najlepšie cez noc.
Na druhý deň. Do malej nádoby s vlažnou vodou vsypeme sušené kvasnice, po 5 minútach ich premiešame tak, aby sa rozpustili. Do kvásku, ktorý sme si pripravili predchádzajúci deň nalejeme olivový olej a rozpustené kvasnice. Všetko spolu dobre premiešame. Pridáme obe múky, soľ a vareškou vymiesime hladké cesto, ktoré sa bude oddeľovať od stien misky. Cesto je lepkavé, ale také má byť. Nepridávajte viac múky. Misu prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť 3 hodiny pri izbovej teplote.
Po troch hodinách bude cesto plné bubliniek, nadýchané a také musí aj ostať, preto je potrebné narábať s ním opatrne.
Z cesta mi vyšli 3 menšie ciabatty (piekla som na 2 plechoch), alebo môžete spraviť 2 väčšie.
Plechy vyložíme papierom na pečenie a výdatne ich pomúčime. Pomúčenými rukami som z misky vybrala 1/3 cesta a premiestnila na plech, kde som vytvarovala cesto do požadovaného tvaru a zvrchu opäť poprášila múkou. Pripravené bochníky necháme neprikryté na plechu kysnúť ďalších 20 minút. Medzitým na spodok rúry dáme misku s vodou a rúru predhrejeme na 220 stupňov.
Po 20 minútach sa bochníčky rozpľasnú a budú nízke, ale to nevadí, pri pečení narastú. Pečieme cca. 25 minút.
Po upečení necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
 
(lepší popis prípravy)
Dobrú chuť :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára