pondelok, 13. apríla 2015

Čokoládové dukátiky


Suroviny na cca 32 kúskov:
180 g hladkej múky
1 prášok do pečiva
140 g masla (zmäknutého)
2 žĺtky
70 g práškového cukru
2 PL holandského kakaa
50 g mletých mandlí
50 g nasekaných mandlí

Plnka:
100 g horkej čokolády
15 g masla
2 PL mlieka/smotany

Postup:
Do hlbšej misky preosejeme múku, kakao a prášok do pečiva. Pridáme 50g mletých mandlí, cukor, 2 žĺtky, pokrájané mäkké maslo a vypracujeme cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho asi hodinu odležať v chladničke, ale kľudne môžeme počkať aj do druhého dňa.

Z cesta si vždy kúsok odrežeme, vytvarujeme valček, ktorý pokrájame na rovnaké kúsky. Každý kúsok rukami zaoblíme do tvaru malej guľôčky a obalíme v nasekaných mandliach. Guľky pokladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do každej guľôčky spravíme druhým koncom varechy jamku. Koniec varechy „namočte“ do hladkej múky, aby sa cesto nelepilo. Koláčiky pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov cca. 15 minút.

Vo vodnom kúpeli rozpustíme nalámanú horkú čokoládu s maslom a mliekom. Upečené a vychladnuté koláčiky naplníme pomocou malej lyžičky rozpustenou čokoládou a dáme stuhnúť na chladné miesto.

Koláčiky sú najlepšie až o pár dní, preto je potrebné piecť ich v časovom predstihu.
Dobrú chuť :)

Recept je z časopisu Katka špecial Vianočné koláčiky 2014

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára