štvrtok, 31. júla 2014

Gaštanová torta s karamelovou šľahačkou



Suroviny

Korpus:

250 g polohrubej múky

200 g práškového cukru

¾ balíčka vanilkového cukru

3 vajcia

1 balíček prášku do pečiva

50 g holandského kakaa

100 ml oleja

100 ml vody



Plnka:

375 g gaštanového pyré (1 a ½ balenia)

250 g mascarpone

375 ml smotany na šľahanie

½ balíčka vanilkového cukru



Karamelová šľahačka:

250 ml smotany na šľahanie

1 stužovač šľahačky

3 PL kryštálového cukru



Ovocie:

60 g čučoriedok

1 banán



Postup


Príprava korpusu:

Oddelíme si žĺtka a bielky. Práškový a vanilkový cukor vymiešame so žĺtkami do penista. Postupne počas šľahania pridávame striedavo olej a vodu. Preosiatu múku zmiešame s preosiatym kakaom a práškom do pečiva. Do žĺtkovej zmesi pridáme múčnu zmes a na záver zľahka vmiešame vyšľahaný tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Okraje formy potrieme olejom a vysypeme múkou.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 170 stupňoch cca. 35-40 minút. Či je cesto upečené skúšame špajdlou. Po miernom vychladnutí otvoríme tortovú formu, korpus obrátime aby sme zo spodnej časti stiahli papier na pečenie a necháme úplne vychladnúť na mriežke.



Príprava krému:

Mascarpone zmiešame s vanilkovým cukrom. Pridáme vyšľahanú smotanu na šľahanie a na záver primiešame zmäknuté gaštanové pyré. Krém dáme zachladiť do chladničky.



Príprava karamelovej šľahačky:

Na miernom ohni upálime 3 PL kryštálového cukru na karamel. Keď je cukor rozpustený pridáme doň smotanu na šľahanie. Treba si dať veľký pozor, pretože pridanie smotany veľmi prská. Necháme prejsť varom, ale len krátko, minútku – dve. Odstavíme a po vychladnutí dáme do chladničky. Najlepšie cez noc, minimálne však na 5 hodín.

Po vychladnutí pridáme stužovač šľahačky a vyšľaháme dotuha.



Vychladnutý korpus rozkrojíme na 3 časti. Vyšli mi 2 hrubšie pláty a jeden tenší, kde som odkrojila iba vrch torty, ktorý sa zvykne trošku vyduť :)

Na spodný plát cesta som naniesla tenkú vrstvu krému, poukladala na kolieska pokrájaný banán a naniesla znova krém už v hrubšej vrstve. Na krém som položila druhý plát cesta, opäť som naniesla tenkú vrstvu krému a poukladala čučoriedky. Tie som zakryla vrstvou krému a položila naň posledný plát. Na vrch som naniesla stuhnutú karamelovú šľahačku.

Vrch torty som posypala rozmrvenými odrezkami z torty, ktoré mi ostali z prekrajovania a zarovnávania plátov cesta :)

Tortu dáme vychladiť a môžeme podávať :)
 Dobrú chuť :)