piatok, 28. marca 2014

Kokosovo-čokoládový zákusok

Cesto:
5 bielkov
180 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
200 g strúhaného kokosu
2 PL polohrubej múky
2 ČL prášku do pečiva




Čokoládová plnka:
100 g čokolády na varenie
100 ml mlieka
100 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
5 žĺtkov
200 g masla
1 PL kakaa
1 PL rumu

Tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu/prípadne papier na pečenie

Šľahačková plnka:
250 ml smotany na šľahanie 33%
1 stužovač šľahačky

Mäkká čokoládová poleva:
100 g horkej čokolády 70%
80 ml mlieka
15 g masla
1 PL práškového cukru

Plech v rozmere 25 x 35 cm

Postup:
V miske vyšľaháme z bielkov polotuhý sneh. Pridáme práškový a vanilkový cukor a vyšľaháme dotuha. Do snehu opatrne primiešame strúhaný kokos a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Cesto vylejeme na tukom vymazaný a múkou vysypaný plech, prípadne plech vystlaný pečiacim papierom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení necháme koláč vychladnúť na kuchynskej mriežke.
Pripravíme si čokoládovú plnku: Čokoládu polámanú na kúsky, mlieko, práškový, vanilkový cukor, kakao a žĺtky opatrne šľaháme nad parou do zhustnutia. Hotový krém necháme vychladnúť a potom doň vmiešame zmäknuté maslo a rum.
Pripravíme si šľahačku: Dobre vychladenú smotanu na šľahanie zmiešame so stužovačom a ušľaháme dotuha.
Čokoládovú plnku rovnomerne navrstvíme na vychladnuté kokosové cesto, na ňu rozotrieme šľahačkovú plnku a povrch uhladíme stierkou. Dáme do chladničky stuhnúť na 2 hodiny.
Pripravíme si čokoládovú polevu: Nad parou rozpustíme nasekanú horkú čokoládu, mlieko, maslo a cukor a miešame kým nevznikne hustá a lesklá zmes.

Čokoládovú polevu necháme trošku vychladnúť (nenalievame na šľahačku horúcu) a polejeme koláč. Vložíme späť do chladničky, opäť minimálne na 2 hodiny a necháme dobre vychladiť. (ja som nestihla koláč tak dlho chladiť :)
Takáto čokoládová poleva nestvrdne a pri krájaní sa neláme.
Krájame ostrým nahriatym nožom.

Pred podávaním môžeme zákusok posypať kokosom
                                                                      Dobrú chuť :)

štvrtok, 20. marca 2014

Pohánkové lievance

Suroviny (na cca. 16 kusov – podľa hrúbky/veľkosti)
200 ml mandľového mlieka
150 ml vody
150 g pohánkovej múky
70-80 g hladkej múky
2 vajcia
štipka soli
1 PL trstinového cukru
1,5 ČL prášku do pečiva
1,5 ČL vanilkového extraktu
2 PL rozpusteného kokosového oleja

Postup:
V miske si zmiešame pohánkovú a hladkú múku, prášok do pečiva, cukor a štipku soli. Mandľové mlieko zriedime s vodou, pridáme 2 vajcia, vanilkovú arómu a rozmiešame. Suchú zmes vlejeme do mokrej, zľahka premiešame a na záver pridáme ropustený kokosový olej. Zmes necháme 10-15 minút odstáť. Na panvici zohrejeme kvapku kokosového oleja a pomocou naberačky tvoríme lievance s priemerom 8 cm. Pečieme na miernom ohni cca. 3-4 minúty z každej strany. Otočíme keď sa na lievanci začnú tvoriť bublinky. Panvicu potrieme olejom iba pred pečením prvého lievanca.

Podávať môžeme s bielym jogurtom gréckeho typu, ľubovoľným ovocím, javorovým sirupom....podľa chuti :)


Dobrú chuť :)

piatok, 7. marca 2014

Avokádová nátierka

Takto si avokádovú nátierku pripravujem ja.
Suroviny:
1 zrelšie avokádo
soľ
korenie
citrónová šťava

Postup: 
Avokádo pozdĺžne prekrojíme, rozdelíme, vyberieme kôstku a dužinu lyžičkou vyberieme. Avokádo dáme do misky a vidličkou roztlačíme. Pridáme citrónovú šťavu, soľ a korenie podľa chuti. 
Podávame na chlieb, pečivo, ale aj ako dip k rôznej zelenine, do šatátov, či do wrapov s kuracím mäsom/syrom syrom so zeleninou.

 

Avšak základný recept na avokádovú nátierku, čiže Guacamole je následovný:
1 avokádo
1 paradajka
1/2 červenej cibule
cesnak
limetková šťava
1 PL čerstvej koriandrovej alebo petržlenovej vňate
soľ
čili paprička, najlepšie jalapeno.

Postup:  
Avokádo prekrojíme, rozdelíme, vyberieme kôstku a dužinu lyžičkou vyberieme. Rozmixujeme alebo vidličkou roztlačíme. Pridáme limetkovú šťavu, soľ, prelisovaný cesnak a čili.
Paradajku, červenú cibuľu a petržlenovú vňať nadrobno nakrájame a pridáme k ochutenému avokádu a premiešame.

Podávame k hriankam, tortilam, s krekrami....

Dobrú chuť :)

sobota, 1. marca 2014

Domáci orechovník

Suroviny:
300 g polohrubej múky
40 g práškového cukru
60 g masla
citrónová kôra z ½ citróna
štipka soli
75 ml mlieka
1 žĺtok

Na kvások:
50 ml mlieka
20g droždia
1 ČL kryštálového cukru

Postup:
Z vlažného mlieka, droždia, kryštálového cukru pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste nakysnúť (cca. 15 minút). Múku so soľou preosejeme, pridáme cukor, roztopené vlažné maslo, postrúhanú citrónovú kôru a v teplom mlieku rozmiešaný žĺtok a nakysnutý kvások. Cesto dobre vypracujeme, poprášime múkou a necháme na teplom mieste kysnúť minimálne 1 hodinu. Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme, natrieme pripravenou plnkou, zvinieme, položíme na vymastený plech a necháme ešte chvíľu podkysnúť. Potrieme žĺtkom, popicháme vidličkou aby koláč nepopraskal a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňov cca. 25-30 minút.

Orechová plnka:
150 ml mlieka
200 g práškového cukru
200 g pomletých vlašských orechov

Vo vrelom mlieku roztopíme cukor a prelejeme ním mleté orechy, dobre premiešame a necháme vychladnúť.
Vychladnutú plnku natrieme na rozvaľkané cesto.

Maková plnka:
150 ml mlieka
150 g práškového cukru
200 g zomletého maku
3 mleté klinčeky
½ ČL citrónovej kôry

Rovnaký postup ako pri orechovej plnke.
Dobrú chuť :)