nedeľa, 9. februára 2014

Kávovo-orechová torta



Korpus (na tortovú formu s priemerom 26 cm):
2 vajcia
100 g polohrubej múky
150 g práškového cukru
50 g nasekaných vlašských orechov
3,5 PL uvarenej silnej čiernej kávy
½ prášku do pečiva

Plnka:
250 g mascarpone
200 ml smotany na šľahanie 33%
2 PL práškového cukru
2 PL rumu

Čokoládové ganache:
100 g horkej čokolády min. 70%
80 ml mlieka
15 g masla
1 PL práškového cukru

Postup:
Korpus: Oddelíme si žĺtka a bielky. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom a vychladnutou silnou čiernou kávou (môžete dať 1 PL aj so sócom) do penista. Pridáme nasekané vlašské orechy a preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Na záver pridáme tuhý sneh z bielkov a zľahka premiešame.
Formu na tortu vystelieme pečiacim papierom a boky potrieme tukom a vysypeme múkou. Cesto vylejeme do formy a pečieme cca. 25 minút pri 180 stupňov. Korpus necháme vychladnúť. Po vychladnutí korpus vyberieme z formy, stiahneme papier na pečenie a vrátime späť do formy.
Pripravíme si plnku: Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom a šľahačku vyšľaháme do tuha. Šľahačku primiešame k mascarpone, pridáme rum a krém natrieme na korpus.
Dáme do chladničky stuhnúť na 2 hodiny.
Pripravíme si čokoládové ganache: Nasekanú horkú čokoládu prelejeme vriacim mliekom cez sitko, pridáme maslo a cukor a miešame kým nevznikne hustá a lesklá zmes.
(ak by sa nám čokoláda úplne neroztopila je možné takto pripravené čokoládové ganache vložiť do mikrovlnky, trošku prihriať alebo rozmiešať vo vodnom kúpeli).
Čokoládové ganache necháme trošku vychladnúť (nenalievame ho na krém horúce) a polejeme ním tortu. Vložíme ju do chladničky opäť minimálne na 2 hodiny a necháme vychladiť.
Takáto čokoládová poleva nestvrdne a pri krájaní sa neláme.
Krájame ostrým nahriatym nožom.

Dobrú chuť :)