štvrtok, 8. mája 2014

Škoricové donutky a šišky s džemom

Suroviny:
500g hladkej múky
30g práškového cukru
30g masla
1 celé vajíčko
2 žĺtky
200-250ml mlieka
30g droždia
3 PL rumu
štipka soli
citrónová kôra z jedného citróna
trošku vanilkového cukru
olej na vysmážanie

Postup:
Na kvások si odlejeme 100 ml mlieka a dáme ho zohriať. Do vlažného mlieka pridáme 1 PL cukru, droždie, zamiešame a poprášime troškou múky. Prikryjeme pokrievkou/malým tanierikom a necháme vykysnúť cca. 15 minút.
Roztopíme si maslo a necháme ho vychladnúť. Taktiež zohrejeme aj zvyšné mlieko. Do misy preosejeme múku, práškový cukor, trošku vanilkového cukru, soľ a premiešame.  Vykysnutý kvások pridáme k múke. Ďalej pridáme vajcia (jedno celé + žĺtky), rozpustené maslo a zohriate mlieko. Vypracujeme hladké nelepivé cesto. Pred koncom miesenia pridáme rum a nastrúhanú citrónovú kôru a znova dobre premiesime. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cca. 1 hodinu na teplom mieste.
Donutky:
Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske o hrúbke cca. 1 cm a pohárom prípadne formičkou o priemere 6-7 cm vykrajujeme donutky. V strede každej donutky vykrojíme maličkou formičkou dierku o priemere 1,5 cm. (možete použiť aj vrchnák z nejakej fľaše,oleja...).
Vykrojené donutky poukladáme na pomúčenú dosku, prikryjeme utierkou a necháme ešte 20-25 minút podkysnúť.
Vo väčšom kastróli zohrejeme dostatočné množstvo oleja. Stiahneme na nižší plameň a vložíme donutky do oleja vrchnou stranou dolu (t.j. strana, ktorá bola na doske hore, bude v oleji). Pečieme asi 1,5-2 minúty a potom donutky otočíme a pečieme do zlatista. Po upečení vyberieme a donutky ukladáme na papierovú utierku aby odsala prebytočný tuk.
Ešte teplé donutky obalíme v škoricovom cukre.




Šišky plnené džemom:
Na pomúčenej doske vyvaľkáme vykysnuté cesto na hrúbku cca. 0,5 cm. Väčším vykrajovátkom naznačíme kolieska a 1/2 z nich aj vykrojíme. Na naznačené kolieska dáme lyžičku džemu, prikryjeme vykrojeným kolieskom a opatrne vykrajíme pohárom s trošku menším priemerom ako malo vykrajovátko. Pohár nám pekne stlačí a spojí okraje. Cesto, ktoré zostane z vykrojených koliesok znovu spracujeme a robíme ďalšíe šišky. Naplnené šišky ukladáme na pomúčenú dosku a necháme ešte 20-25 minút podkysnúť.
Vysmážame rovnako ako donutky. Hornú stranu vkladáme do oleja a smažíme na miernom plameni 1,5-2 minúty z každej strany do zlatista.
Po upečení posypeme práškovým cukrom.
Môžeme podávať s bielkovou penou: Zvyšné 2 bielky vyšľaháme dotuha. Počas šľahanie postupne zašľahávame práškový cukor a džem (vyhodný kyslejší) podľa chuti.
 
 
Dobrú chuť :)

2 komentáre: