sobota, 1. marca 2014

Domáci orechovník

Suroviny:
300 g polohrubej múky
40 g práškového cukru
60 g masla
citrónová kôra z ½ citróna
štipka soli
75 ml mlieka
1 žĺtok

Na kvások:
50 ml mlieka
20g droždia
1 ČL kryštálového cukru

Postup:
Z vlažného mlieka, droždia, kryštálového cukru pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste nakysnúť (cca. 15 minút). Múku so soľou preosejeme, pridáme cukor, roztopené vlažné maslo, postrúhanú citrónovú kôru a v teplom mlieku rozmiešaný žĺtok a nakysnutý kvások. Cesto dobre vypracujeme, poprášime múkou a necháme na teplom mieste kysnúť minimálne 1 hodinu. Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme, natrieme pripravenou plnkou, zvinieme, položíme na vymastený plech a necháme ešte chvíľu podkysnúť. Potrieme žĺtkom, popicháme vidličkou aby koláč nepopraskal a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňov cca. 25-30 minút.

Orechová plnka:
150 ml mlieka
200 g práškového cukru
200 g pomletých vlašských orechov

Vo vrelom mlieku roztopíme cukor a prelejeme ním mleté orechy, dobre premiešame a necháme vychladnúť.
Vychladnutú plnku natrieme na rozvaľkané cesto.

Maková plnka:
150 ml mlieka
150 g práškového cukru
200 g zomletého maku
3 mleté klinčeky
½ ČL citrónovej kôry

Rovnaký postup ako pri orechovej plnke.
Dobrú chuť :)

2 komentáre: