nedeľa, 9. februára 2014

Kávovo-orechová torta



Korpus (na tortovú formu s priemerom 26 cm):
2 vajcia
100 g polohrubej múky
150 g práškového cukru
50 g nasekaných vlašských orechov
3,5 PL uvarenej silnej čiernej kávy
½ prášku do pečiva

Plnka:
250 g mascarpone
200 ml smotany na šľahanie 33%
2 PL práškového cukru
2 PL rumu

Čokoládové ganache:
100 g horkej čokolády min. 70%
80 ml mlieka
15 g masla
1 PL práškového cukru

Postup:
Korpus: Oddelíme si žĺtka a bielky. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom a vychladnutou silnou čiernou kávou (môžete dať 1 PL aj so sócom) do penista. Pridáme nasekané vlašské orechy a preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Na záver pridáme tuhý sneh z bielkov a zľahka premiešame.
Formu na tortu vystelieme pečiacim papierom a boky potrieme tukom a vysypeme múkou. Cesto vylejeme do formy a pečieme cca. 25 minút pri 180 stupňov. Korpus necháme vychladnúť. Po vychladnutí korpus vyberieme z formy, stiahneme papier na pečenie a vrátime späť do formy.
Pripravíme si plnku: Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom a šľahačku vyšľaháme do tuha. Šľahačku primiešame k mascarpone, pridáme rum a krém natrieme na korpus.
Dáme do chladničky stuhnúť na 2 hodiny.
Pripravíme si čokoládové ganache: Nasekanú horkú čokoládu prelejeme vriacim mliekom cez sitko, pridáme maslo a cukor a miešame kým nevznikne hustá a lesklá zmes.
(ak by sa nám čokoláda úplne neroztopila je možné takto pripravené čokoládové ganache vložiť do mikrovlnky, trošku prihriať alebo rozmiešať vo vodnom kúpeli).
Čokoládové ganache necháme trošku vychladnúť (nenalievame ho na krém horúce) a polejeme ním tortu. Vložíme ju do chladničky opäť minimálne na 2 hodiny a necháme vychladiť.
Takáto čokoládová poleva nestvrdne a pri krájaní sa neláme.
Krájame ostrým nahriatym nožom.

Dobrú chuť :)

14 komentárov:

  1. paráda , perfektný blog & stránka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne. Som rada, že sa Vám blog páči :)

      Odstrániť
  2. Tak jsem dnes zkusila Váš recept , zatím se chladí , ale dám vědět jak chutná , děkuji :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Lucka, opakujem sa, ale zbožňujem tvoje nádherné fotky a lákavé recepty, palec hore :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Ivetka za krásny komentár. Si poklad. Ja mám rovnako rada tvoju stránku, tvoj blog a tvoje receptiky :)

      Odstrániť
    2. ďakujem Lucka, vážim si to! :-)

      Odstrániť
  4. Tak chutná jak vypadá je prostě luxusní , děkuji za receptík :-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Za máličko, mám obrovskú radosť, že ste recept vyskúšala a chutí Vám. Veľmi ste ma potešili. Prajem všetko dobré.

      Odstrániť
    2. Dala bych i fotečku , mám velkou radost a i když jsem dosti dospělá :-) ráda se učím nové věci a kor když jsou tak mňamozní :-))

      Odstrániť
  5. pani Irenka, fotku mi kľudne pošlite na mail: lucia.treuer@gmail.com. Rada ju zverejnim na svojej FB stránke ak budete súhlasit. Teším sa, že sa Vám recept páčil a aj ste podľa neho piekla a chutilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dobrý deň, mohla by som sa spýtať, odkiaľ máte ten krásny "podnos" pod tú tortu? (neviem prísť, na presné pomenovanie) :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, ten stojan som kupila v Tescu na Kamennom námestí v Bratislave. Náhodou som ho tam objavila. Avšak momentalne tam už túto sadu servisu (mali k tomu celý obedový + servírovací servis) nemaju.

      Odstrániť