štvrtok, 31. októbra 2013

Jablkový koláč so snehom a orechmi

Suroviny:
6 žĺtkov
200g rastlinného tuku (masla)
300g práškového cukru
300g polohrubej múky
150ml vlažného mlieka
1 prášok do pečiva
50g posekaných vlašských orechov

Plnka:
2 kg jabĺk aj so šupkou, prípadne 2 sedem decové zaváraninové poháre strúhaných jabĺk
1 vanilkový cukor
1 ČL škorice

Sneh:
6 bielkov
150g kryštálového cukru


Postup: 
Oddelíme si žĺtka a bielka. Tuk vymiešame s práškovým cukrom a postupne pridávame po jednom žĺtka. Po zašľahaní žĺtok postupne pridávame mlieko a ešte chvíľu šľaháme. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech a dáme piecť na 180 stupňov cca. 25-30 minút. Po upečení navrstvíme na cesto horúcu jablkovú plnku, nanesieme sneh a celý koláč posypeme posekanými orechmi. Koláč vrátime späť do rúry ešte na 10 minút dosušiť pri najslabšom stupni ohrevu.
Plnka: Čisté jablká zbavené jadrovníkov nakrájame na mešie kúsky a podusíme s troškou vody, vanilkovým cukrom a škoricou. Prípadne podusíme už zavárané nastrúhané jablká s vanilkovým cukrom a škoricou.
Sneh: Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom nad parou na tuhý sneh.
Dobrú chuť :)

utorok, 15. októbra 2013

Hruškový páj

Suroviny:
2 vajcia
300g polohrubej múky
200g kryštálového cukru
250g mäkkého tvarohu
4 PL mlieka
150ml oleja
1/2 balíčka prášku do pečiva
3 hrušky
väčšia hrsť nasekaných arašidov/orechov
šťava a kôra z 1 citróna
škoricový cukor

Postup:
Hrušky olúpeme, nakrájame na osminky a pokvapkáme 1/2 citrónovej šťavy. Vyšľaháme vajcia s kryštálovým cukrom. Postupne počas šľahania pridávame olej a zvyšnú citrónovú šťavu. Pridáme tvaroh zmiešaný s mliekom, citrónovú kôru a premiešame. Na záver pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva.
Cesto nalejeme do okrúhlej formy s priemerom 30 cm. Ak nemáme keramickú formu, treba použiť papier na pečenie. Navrch poukladáme hrušky a opatrne ich zatlačíme do cesta. Vrch posypeme orechmi, škoricovým cukrom a dáme na 30 až 40 minút piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. 
Dobrú chuť :)