streda, 24. júla 2013

Narodeninová torta - čokoládová s mascarpone krémom a jahodami

S narodeninami môjho priateľa prišla výzva na upečenie torty. Tortu som sama ešte nikdy nepiekla a trošku som sa obávala či to zvládnem, ale našťastie sa podarila presne podľa mojich predstáv :)
Korpus som piekla na dvakrát. Najprv som si upiekla jeden, ktorý som rozkrojila na 2 pláty (1,5 cm vysoké) a potom som upiekla ešte jeden samostatný korpus z polovičnej dávky kedže som chcela dať 2 vrstvy plnky.
Po prekrojení korpusov mi ostalo pomerne dosť cesta, ktoré som naplnila pudingom, zvyšnými jahodami a vznikla z toho ďaľšia menšia torta, ale tú som už nefotila, nebola veľmi fotogenická ;)



Suroviny na 2 korpusy v tortovej forme s priemerom 26 cm:
5 vajec
200 g práškového cukru
250 g polohrubej múky
125 ml oleja
125 ml vody
1 prášok do pečiva
3 PL kakaa

Suroviny na 1 korpus v tortovej forme s priemerom 26 cm:
(ten bol skoro taký vysoký ako prvý :)
3 vajcia
120 g práškového cukru
130 g polohrubej múky
70 ml oleja
70 ml vody
1/2 prášku do pečiva
1,5 PL kakaa

Plnka:
500 g Marscarpone
500 ml smotany na šľahanie 33%
4 PL práškového cukru + 1 vanilkový cukor
2 stužovače sľahačky

Čokoládová poleva:
80 g čokolády na varenie 52%
2 ČL stuženého tuku (CERA)

Postup:
Oddelíme si žĺtka a bielka. Žĺtka vymiešame s cukrom do peny. Postupne pridávame vodu a olej. Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva a kakaom. Múku primiešame do žĺtkovej zmesi. Vyšľaháme si tuhý sneh z bielkov, ktorý na záver zľahka vmiešame do cesta. Tortovú formu si vymažeme tukom a vysypeme múkou. Pečieme 45 minút na 180 stupňov. Ak by sa nám vrch torty pálil, môžeme ho prikryť alobalom a teplostu znížiť na 150 stupňov. Pred dopečením alobal odstránime.
Vychladnuté cesto rozkrojíme na 2 časti hrubé cca. 1,5 cm. Takto isto si pripravíme aj 3 korpus.
Pripravíme si plnku: Mascarpone vymiešame s vanilkovým a práškovým cukrom. Vyšľaháme si šľahačky so stužovačom a zmiešame s mascarpone. Krém hotový :)
Očistíme si jahody a nakrájame ich na menšie kúsky. Spodný korpus potrieme vrstvou krému a poukladáme naň jahody. Na prostredný korpus nanesieme tenkú vrstvu krému a krémovou časťou ho položíme na jahody. Opäť navrstvíme krém, poukladáme jahody a taktiež vrchný korpus zo spodnej časti potrieme tenkou vrstvou krému a položíme krémovou časťou na jahody. Tortu dáme nachvíľu stuhnúť do chladničky.
Pripravíme si čokoládovú polevu. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu na varenie so stuženým tukom. Vrch torty polejeme a dáme opäť stuhnúť do chladničky.
Ak máme tortu stuhnutú môžeme ju začať zdobiť. Odložila som si trošku krému na potretie torty po jej obvode. Takže si potrieme celú tortu (okrem vrchnej časti kde už máme čokoládovú polevu) krémom a prikladáme čokoládové tyčinky (môžu byť aj zmrzlinové trubičky alebo čokoládky KitKat či Kinder čokoládky). Čokoládové tyčinky by mali tortu trošku prevyšovať aby sme si vytvorili také korýtko do ktorých nasypeme čokoládové hoblinky. Na záver tortu previažeme mašľou.
Dobrú chuť :)

utorok, 9. júla 2013

Brioche chinois

Z uvedených surovín na "Vanilkové osie hniezda" som robila aj túto briošku. Použila som tie isté suroviny aj množstvo.

Postup:
Po vykysnutí cesta, cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Cesto potrieme krémom patissiere, posypeme čokoládovými vločkami a zvinieme do rolády. Nožíkom krájame cca. 4 cm roládky, ktoré kladieme reznou stranou do vymastenej a vysypanej tortovej formy. Roládky kladieme jednu vedľa druhej. Na spodok rúry dáme misku s vriacou vodou a tortovú formu vložíme do rúry na 30 minút, aby nám cesto ešte trošku podkyslo. Po uplynutí tejto doby, misku s vodou aj formu vyberieme. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Briošku potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do rozohriatej rúry. Pečieme 40-45 minút. Po upečení necháme briošku vychladnúť na kuchynskej mriežke.
na tomto zábere je brioška krájaná ešte za tepla
na tomto zábere je brioška krájaná už po vychladnutí

Vanilkové osie hniezda

Kysnuté cesto:
400 g hladkej múky
100 ml vlažného mlieka
2 vajcia
50 g kryštáľového cukru
15 g droždia
90 g masla
štipka soli

Créme patissiére:
500 ml mlieka
3 žĺtka
50 g hladkej múky
100 g kyštálového cukru
1 vanilkový cukor
1 vanilkový struk
čokoládové vločky

1 vajíčko na potretie


Postup:
Pripravíme si kvások. Do vlažného mlieka pridáme trošku cukru (1 ČL) a rozdrobené droždie. Premiešame, poprášime múkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca. 10 - 15 minút. Rozpustíme si maslo a necháme ho vychladnúť. Vo väčšej mise zmiešame preosiatu múku, zvyšok cukru a štipku soli. V strede urobíme jamku, pridáme kvások, vyšľahané vajcia a vychladnuté maslo. Všetko spolu vymiesime na hladké, pevné a nelepivé cesto. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť 1 hodinu až 2.

Créme patissiere:
V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do penista a primiešame múku. Mlieko s vanilkovým cukrom, dreňou z vanilkového struku privedieme do varu a prilejeme ho k žĺtkovej zmesi. Dôkladne premiešame. Celú zmes dáme späť do hrnca na sporák a varíme do zhustnutia. Takto pripravený krém necháme vychladnúť. Prikryjeme ho fóliou aby sa nám nevytvorila kožka. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske s hrúbkou asi 1,5 cm, potrieme krémom a posypeme čokoládovými vločkami. Cesto zrolujeme a nakrájame na asi 4 cm kúsky. Roládky kladieme reznou stranou na plech vystlaný pečiacim papierom. Každú roládku potrieme rozšľahaným vajíčkom. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a osie hniezda pečieme 20 minút do zlatista.