utorok, 25. júna 2013

Jahodové cookies

Suroviny:
1/3 šálky arašidového masla
1/2 šálky javorového sirupu
1/3 šálky hnedého trstinového cukru
1 PL vanilkového cukru
1 ČL vanilkovej arómy
1 ČL škorice
1 vajce
1 šálka špaldovej múky
2 šálky jemných ovsených vločiek
1/2 ČL jedlej sódy
6-8 roztlačených jahôd
štipka soli

Postup:
Vo väčšej miske si zmiešame múku, ovsené vločky, škoricu, jedlú sódu, vanilkový a trstinový cukor a soľ. V druhej miske si vymiešame arašidové maslo a javorový sirup. Pridáme vajce, vanilkový extrakt, jahodové pyré a dobre premiešame. Jahodovú zmes primiešame do múčnej zmesy. Zmes by mala byť tuhšej konzistencie. Plech vyložíme papierom na pečenie a polievkovou lyžicou kladieme malé kopčeky, ktoré trošku uhladíme a pritlačíme (cca 0,5 cm vysoké). Pečieme 15 minút. Hotové cookies necháme vychladnúť a uskladníme do igelitového vrecka. Sú vhodné na raňajky, desiatu alebo ako vhodné jedlo na túry alebo do terénu :)

Receptom som sa inšpirovala na: www.fitness-recepty.sk

piatok, 7. júna 2013

Celozrnné lievance s ovsenými vločkami

Suroviny:
250 ml acidka alebo mlieka
160 g celozrnnej špaldovej múky
3/4 šálky ovsených vločiek (vopred namočených a následne rozmixovaných vo vode)
2 vajcia
25 g rozpusteného masla
1 čajová lyžička prášku do pečiva
1 polievková lyžica hnedého cukru
1/2 čajovej lyžičky vanilkovej arómy
1/2 čajovej lyžičky škorice
štipka soli
maslo na potretie panvice

Postup:
V miske si zmiešame múku, prášok do pečiva, cukor, štipku soli a škoricu.
V druhej miske si zmiešame vajíčka s acidkom a vanilkovou arómou. Pridáme ovsené vločky (ktoré sme si vopred namočili v mlieku a rozmixovali).
Pridáme vychladnuté roztopené maslo a do acidkovej zmesi primiešame zmes s múkou. Rozpálime si panvičku, potrieme ju maslom a lyžicou kladieme cesto a tvoríme lievance s priemerom cca. 8 cm. Lievance pečieme pomaly na miernom ohni alebo miernom stupni ohrevu. Panvicu potierame maslom iba pred pečením prvého lievanca, potom už pečieme na suchej panvici. Akonahle začne cesto tvoriť bublinky, lievanček otočíme. Pečieme cca. 2 min. z každej strany.
Ja som lievance podávala preliate javorovým sirupom, s bielym jogurtom, sušenými brusnicami a mandľovými lupienkami :)