štvrtok, 28. marca 2013

Zapekané cannelloni so špenátom a ricottou

Na prípravu plnky potrebujeme:
300 g špenátového pyré
250 g syra ricotta
3 PL strúhaného parmezánu
1 strúčik cesnaku
1 menšiu cibuľu
Na omáčku:
400 g lúpaných krájaných paradajok
čerstvú bazalku
mleté čierne korenie
soľ
Ďalej:
parmezán na posypanie
olivový olej na vymazanie zapekacej misky
a v neposlednom rade cestoviny Cannelloni


Postup:
V osolenej vriacej vode si predvaríme cannelloni. Varíme ich veľmi kratučko, rýchlo zmäknú a keďže ich budeme plniť, potrebujeme aby držali tvar. Medzitým si pripravíme plnku. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme špenát, povaríme, pridáme prelisovaný cesnak, osolíme podľa chuti a odstavíme. Do vychladenej zmesi potom primiešame ricottu zmiešanú s parmezánom. V druhej nádobe zmiešame lúpané paradajky s nakrájanou čerstvou bazalkou, osolíme, okoreníme. Scedené a vychladnuté cannelloni naplníme špenátovo - ricottovou zmesou pomocou čajovej lyžičky. Naplnené cannelloni poukladáme do vymastenej zapekacej misky vedľa seba, prelejeme paradajkovou omáčkou tak aby boli celé zaliate a posypeme strúhaným parmezánom. Pečieme pri 220 stupňov 15-20 minút.
 
 

štvrtok, 21. marca 2013

Pestrý 3-farebný koláč

Suroviny:
5 vajec
300 g práškového cukru
250 g masla
300 g polohrubej múky
1 kypriaci prášok do pečiva
1 šľahačka
1 vanilkový cukor
3 pudingy v prášku rôznych príchutí a farieb
tuk a hrubá múka na pomastenie a posypanie plechu
tuzemský rum
čokoládová poleva

Postup:
Maslo vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom. Postupne zašľahávame po jednom vajíčka. Primiešame múku s práškom do pečiva,  šľahačku a premiešame. Cesto rozdelíme na tri časti. Do každej časti pridáme jeden pudingový prášok. Na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech lyžicou kladieme rôznofarebné kôpky. Pečieme pri 170 stupňov cca. 20-25 min. Upečený koláč pokropíme tuzemským umom a polejeme čokoládou (25g stuženého tuku a 100g čokolády na varenie rozpustíme vo vodnom kúpeli).

Krtkova torta na plechu

Suroviny:
na cesto:
320 g hladkej múky
180 g práškového cukru
3 vajcia
3 PL kakaa
200 ml oleja
200 ml mlieka
1 prášok do pečiva

na stracciatelový krém:
250 ml kyslej smotany 16%
500 ml smotany na šľahanie 33%
250 g tvarohu
1stužovač
1vanilkový cukor

100 g nasekanej čokolády na varenie alebo čokovločky

puding:
250 ml mlieka
1 vanilkový puding
3 PL kryštálového cukru

6 banánov

Postup:
Cesto: Oddelíme si žĺtka a bielka. Práškový cukor si vymiešame so žĺtkami do penista. Do nich postupne – naozaj postupne striedavo pridávame po troche oleja a po troške vlažné mlieko. V miske si zmiešame múku, prášok do pečiva a kakao. Pridáme do žĺtkovej zmesi a premiešame. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do cesta.
Cesto vylejeme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov 25-30 minút.

Puding: Dáme variť 200 ml mlieka a kryštálový cukor. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame vanilkový pudingový prášok. Po rozpustení cukru v mlieku vlejeme pudingový prášok do zohriateho mlieka a varíme do zhustnutia. Puding necháme vychladnúť.

Krém: Vymiešame tvaroh a kyslú smotanu s vanilkovým cukrom. Do masy po lyžiciach pridávame vychladnutý puding a zašľahávame. Pridáme nasekanú čokoládu alebo čokovločky. Vyšľaháme si dotuha 2 šľahačky so stužovačom, ktoré primiešame do stracciatelového krému. 

Vychladnutý upečený koláčik si z krajov narežeme a taktiež stredom akoby šachovnicovo a cestíčko vydlabeme...pozor nie až ku dnu, iba trošku, najlepšie nožíkom.
Na vydlabanú časť poukladáme pozdĺžne prekrojené banány, na ne rovnomerne natrieme stracciatelový krém. Na krém navrstvíme vydlabané kúsky koláča, ktoré sme si vopred rozmrvili.
 

Lievance

Suroviny: (na 14 lievancov)
150 g hladkej múky
250 ml mlieka
1 vajce
2 PL práškového cukru
štipka soli
1 ČL prášku do pečiva (zarovnaná)
1 ČL vanilkového cukru
1 ČL vanilkového extraktu alebo arómy
25 g roztopeného vychladnutého masla
Postup:
Zmiešame si zvlášť suché a zvlášť mokré suroviny.
Potom ich spojíme, premiešame a na záver pridáme roztopené vychladnuté maslo. Cesto necháme 5-10 minút postáť.
Rozpálime si panvicu, potrieme maslom a lyžicou nalejeme cesto do stredu panvice aby sa nám vytvoril lievanček v priemere cca. 7-8 cm. Opekáme na miernom plameni 2 minúty z každej strany.
Maslom potrieme panvicu iba pred pečením prvého lievanca, potom panvicu už nepotierame.

streda, 6. marca 2013

Domáca granola

Suroviny:
300 g ovsených vločiek
80 g hobľovaných mandlí
60 g vlašských orechov
100 g brusníc
2 polievkové lyžice kokosu
1 čajová lyžička vanilkovej arómy
1/2 polievkovej lyžice trstinového cukru
125 ml javorového sirupu
2 lyžice rastlinného oleja
štipka soli

Postup:
Všetky prísady zmiešame spolu vo väčšej mise okrem brusníc. Zmes rozvrstvíme na plech
s pečiacim papierom tak aby bola výška vločiek cca. 2 centimetre a zapečieme v rúre pri teplote 150 stupňov cca. 30 minút. Po každých 15 minutách premiešame. 15 minút pred dopečením pridáme brusnice.
Granolu necháme úplne vychladnúť. Skladujeme v sklenenej vzduchotesnej nádobe a spotrebujeme do 14 dni.

Prisady môžu byť ľubovoľné:
Môžeme pridať med, škoricu, hobľovaný kokos, ľubovolné druhy orechov a kandizovaného ovocia.

Chrumkavé müsli zmiešame podľa chuti s bielym jogurtom alebo mliekom.

Lasagne

Suroviny:
cca. 15 plátkov cestovín lasagne
500 g mletého bravčového mäsa
500 g paradajkového tetrapakového pyré
300 g strúhaného tvrdého syra (Eidam, Chedar, Gouda...)
1 cibuľa
čierne korenie
bazalka
soľ
na bešamel potrebujeme:
100 ml oleja alebo 100 g masla
100 g hladkej múky
1 liter mlieka
vegeta

Postup:
Na oleji opražíme najemno nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridáme mleté mäso, ktoré restujeme cca. 5 minút aby sa mäso uzavrelo a oddelilo od seba. Potom prilejeme paradajkové pyré. Podľa chuti osolíme, okoreníme (čierne korenie, bazalka) a necháme prevrieť.
Medzitým si pripravíme bešamel z litra mlieka. Z oleja a hladkej múky si spravíme záprašku, zalejeme mliekom, ochutíme vegetou a miešame do zhustnutia.
Na dno pekáča nalejeme toľko bešamelu aby bolo celé dno pokryté. Na to poukladéme tesne vedľa seba neuvarené pláty lasagní, na ne navrstvíme paradajkovú omáčku s mäsom, posypeme strúhaným syrom, uložíme opäť pláty cesta, na to bešamel, paradajkovú omáčku a strúhaný syr. Vrstvíme na seba kým máme suroviny. Končíme vrstvou mäsa a strúhaného syra. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme 30 minút.