sobota, 21. septembra 2013

Francúzsky krémeš



Suroviny:

1 lístkové cesto



Na krém:

1 liter mlieka

4 Zlaté Klasy

4 vajcia

2 vanilkové cukry

200 g kryštáľového cukru



500 ml smotany na šľahanie

2 stužovače sľahačky

100 g čokolády na varenie

50g stuženého tuku – Cera

2 PL rumu



Postup:

Lístkové cesto rozdelíme na 2 časti, ktoré natenučko vyvaľkáme. Vyvaľkané cesto preložíme na obrátený plech, nahusto popicháme vidličkou a upečieme do zlatista pri 180 stupňoch cca. 10 minút.

Pripravíme si krém: V troche mlieka si metličkou rozmiešame Zlaté Klasy a žĺtka. Mlieko privedieme do varu spolu s vanilkovým a kryštáľovým cukrom. Po zovretí primiešame mlieko so Zlatými klasmi a žĺkami a uvaríme hustú kašu. Vyšľaháme si sneh z bielkov, ktorý pridáme do uvarenej teplej masy. Dobre premiešame a na záver pridáme 2 PL rumu alebo rumovej arómy. Jeden plát vychladnutého cesta vložíme do vyššieho plechu. Navrstvíme pudingový krém a necháme vychladnúť. Vyšľaháme si šľahačky so stužovačmi a rozotrieme na vychladnutý krém. Priložíme druhý plát cesta a polejeme čokoládovou polevou (vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu so stuženým tukom). Necháme v chladničke stuhnúť min. 3 hodiny, najlepšie cez noc do druhého dňa. Krájame ostrým nožom, ktorý si namáčame v horúcej vode.



TIPY:

Do pudingu je možné primiešať aj trošku želatíny, aby bol puding hustejší a tuhší. Stačí v 1 dcl vody rozmiešať 2 čajové lyžičky želatíny.



Pred poliatim vrchného plátu cesta čokoládovou polevou je možné dať krémeš stuhnúť do chladničky, aby vrchný plát nabral trošku vlhkosti zo šľahačky a môžeme plát zaťažiť (napr. iným plechom, do ktorého vložíme napr. 2 kg cukru alebo čokoľvek ťažké) aby dobre priľahol k šľahačke.
  
                                                                    Dobrú chuť :)

6 komentárov:

  1. Lucka priam ukazkovy kremes :) ....nadherny, az mi slinky tecu navcas rana :)....mas krasne fotgrafie, mala by si ich pridavat vo vacsej velkosti, nech sa mozeme este viac pokochat....krasne ti to foti :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. kremes vyzera uzasne, len mam dve otazocky :) prosim ta, aky velky plech si pouzila? a to listkove cesto si kupila to mrazene alebo chladene? aku malo hmotnost?
    velmi dakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Plech som použila veľký, rozmer 28 x 38 cm. Listkové cesto som použila mrazene môže byť 400g alebo 500g. Verím, že si pochutíte :)

      Odstrániť
    2. dakujem za recept aj za odpoved, urcite budu vyborne :)

      Odstrániť
  3. Receptik som uz vyskusala, mal nesmierny uspech...a to bol moj prvy pokus 😊😊 Mam len jednu radu, ci inspiraciu / nie z vlasnej hlavy, citala som to v nejakom inam recepte na kremes/ ..vrchny plat upeceneho cesta nakrajat na pozadovane rozmery a takto poklast na slahacku, poliat cokoladou a po stuhnuti krajat. Ide to lahsie krajat a myslim ze je to dobra pomocka pre gazdinky ktore nemaju taku idealnu mierku v oku a v ruke 😎

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Monika, veľmi pekne dakujem za Váš komentár a aj super radu. Teší ma, ze ste recept vyskúšala a mal úspech :)

      Odstrániť