streda, 24. júla 2013

Narodeninová torta - čokoládová s mascarpone krémom a jahodami

S narodeninami môjho priateľa prišla výzva na upečenie torty. Tortu som sama ešte nikdy nepiekla a trošku som sa obávala či to zvládnem, ale našťastie sa podarila presne podľa mojich predstáv :)
Korpus som piekla na dvakrát. Najprv som si upiekla jeden, ktorý som rozkrojila na 2 pláty (1,5 cm vysoké) a potom som upiekla ešte jeden samostatný korpus z polovičnej dávky kedže som chcela dať 2 vrstvy plnky.
Po prekrojení korpusov mi ostalo pomerne dosť cesta, ktoré som naplnila pudingom, zvyšnými jahodami a vznikla z toho ďaľšia menšia torta, ale tú som už nefotila, nebola veľmi fotogenická ;)



Suroviny na 2 korpusy v tortovej forme s priemerom 26 cm:
5 vajec
200 g práškového cukru
250 g polohrubej múky
125 ml oleja
125 ml vody
1 prášok do pečiva
3 PL kakaa

Suroviny na 1 korpus v tortovej forme s priemerom 26 cm:
(ten bol skoro taký vysoký ako prvý :)
3 vajcia
120 g práškového cukru
130 g polohrubej múky
70 ml oleja
70 ml vody
1/2 prášku do pečiva
1,5 PL kakaa

Plnka:
500 g Marscarpone
500 ml smotany na šľahanie 33%
4 PL práškového cukru + 1 vanilkový cukor
2 stužovače sľahačky

Čokoládová poleva:
80 g čokolády na varenie 52%
2 ČL stuženého tuku (CERA)

Postup:
Oddelíme si žĺtka a bielka. Žĺtka vymiešame s cukrom do peny. Postupne pridávame vodu a olej. Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva a kakaom. Múku primiešame do žĺtkovej zmesi. Vyšľaháme si tuhý sneh z bielkov, ktorý na záver zľahka vmiešame do cesta. Tortovú formu si vymažeme tukom a vysypeme múkou. Pečieme 45 minút na 180 stupňov. Ak by sa nám vrch torty pálil, môžeme ho prikryť alobalom a teplostu znížiť na 150 stupňov. Pred dopečením alobal odstránime.
Vychladnuté cesto rozkrojíme na 2 časti hrubé cca. 1,5 cm. Takto isto si pripravíme aj 3 korpus.
Pripravíme si plnku: Mascarpone vymiešame s vanilkovým a práškovým cukrom. Vyšľaháme si šľahačky so stužovačom a zmiešame s mascarpone. Krém hotový :)
Očistíme si jahody a nakrájame ich na menšie kúsky. Spodný korpus potrieme vrstvou krému a poukladáme naň jahody. Na prostredný korpus nanesieme tenkú vrstvu krému a krémovou časťou ho položíme na jahody. Opäť navrstvíme krém, poukladáme jahody a taktiež vrchný korpus zo spodnej časti potrieme tenkou vrstvou krému a položíme krémovou časťou na jahody. Tortu dáme nachvíľu stuhnúť do chladničky.
Pripravíme si čokoládovú polevu. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu na varenie so stuženým tukom. Vrch torty polejeme a dáme opäť stuhnúť do chladničky.
Ak máme tortu stuhnutú môžeme ju začať zdobiť. Odložila som si trošku krému na potretie torty po jej obvode. Takže si potrieme celú tortu (okrem vrchnej časti kde už máme čokoládovú polevu) krémom a prikladáme čokoládové tyčinky (môžu byť aj zmrzlinové trubičky alebo čokoládky KitKat či Kinder čokoládky). Čokoládové tyčinky by mali tortu trošku prevyšovať aby sme si vytvorili také korýtko do ktorých nasypeme čokoládové hoblinky. Na záver tortu previažeme mašľou.
Dobrú chuť :)

54 komentárov:

  1. wow Lucka, torta je prekrásna a tiež aj fotky! :-)...a Tvojmu priateľovi dodatočne všetko najlepšie! :-)....verím, že ho torta veľmi potešila, je robená z lásky, to vidno :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ďakujem krásne Ivetka :) blahoželanie odovzdam ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak ta je opravu super,krásně nazdobená a určitě moc a moc dobrá, měj se krásně...:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Sonia, ďakujem krásne za milý komentár :) Pekný deň prajem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. vyzerá úžasne a určite aj chutila. a čokoládové hobliny si ako urobila? :)

      Odstrániť
    2. Čokoládu som si položila na pracovnú dosku hladkou stranou hore a ostrým nožíkom som ťahmi z hora nadol vytvárala hoblinky :)

      Odstrániť
  5. Lucka velmi pekna torticka, nepochybne vyborna....mas velmi pekny blog, krasne fotografie...velmi rada sa sem vratim ...nech sa ti dari v bologovani

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adrianka ďakujem veľmi pekne. Váš komentár ma nesmierne potešil o to viac, že veľmi rada sledujem Váš blog, obdivujem Vaše krásne fotografie a recepty. Tiež Vám prajem všetko dobré a budem sa tešiť ak ku mne občas zabludite :)

      Odstrániť
  6. nádherná... chystám sa ju urobiť pre priateľa, lebo je dokonalá... no neviem nájsť rovnaké alebo aspoň podobné trubičky... Ak môžem vedieť, kde ste ich zohnali?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Janka, prepáčte, že reagujem s oneskorením. Práve som si všimla, že komentár, ktorý som Vám písala tu nie je. Neviem, či je Vaša otázka ešte aktuálna...tie trubičky som kúpila v LIDLi. Majú ich medzi sladkosťami. Sú dostať v rôznych príchutiach, tieto boli cappuccino. Ja som potrebovala 4 krabičky, v jednej je tuším 36 kusov, avšak sú veľmi tenučké.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Keď som túto tortu uvidela tak som si povedala že ju musím tiež spraviť priateľovi..a musím povedať že bola úžastná :) aj lasagne som robila a nesklamali...kiež by tu bolo viac takých skvelých receptov :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka, ďakujem veľmi pekne. Spravili ste mi veľkú radosť. Som rada, že sa vám torta vydarila a mala úspech :) ako i lasagne. Budem sa snažiť prispievať ďalšími receptami, dodali ste mi ďalšiu motiváciu :)

      Odstrániť
    2. Lucka, klobúk dole, môžem sa opýtať, kde ste kúpili tie biele trubičky a koľko bolo treba balení? a tú čokoládu na vrchu ste ako postrúhali? Ďakujem a ešte raz skláňam hlavu :) S pozdravom Aďka

      Odstrániť
    3. Aďka, ďakujem veľmi pekne :) Tie trubičky...oni sú to skôr také čokoládové tyčinky, som kúpila v LIDLi. Majú ich medzi sladkosťami. Sú to také cigaretové, veľmi tenučké tyčinky. Majú ich v rôznych príchutiach, tieto sú cappuccino. Použila som 4 krabičky. Jedna obsahuje tuším 36 kusov. Tie čokoládové hoblinky som vybobila tak, že som si položila čokoládu hladkou časťou navrch a ostrým nožíkom v smere zhora nadol som ťahmi "oškrabkávala" tenkú vrstvu čokolády.

      Odstrániť
  9. krasna torta..dakujem za super ispiraciu,manzel bude mat narodeniny a presne taketo nieco som hladala... namiesto jahod sa moze pouzit aj ine ovocie? lebo teraz v tomto zimnom obdobi ich moc nieje a tie umele z obchodu nam nechutia...=/

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Určite môžete použiť aj iné ovocie. Mne by sa tam hodili napr. banány :) Budem držať palce aby sa Vám vydarila, aby bol oslávenec spokojný a pochutíte si.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. chcela by som túto tortu spravit priatelovi na narodeniny a chcela by som sa spýtat na ten postup, trošku som ho nepochopila :/ od začiatku postupu po tu plnnku (plnka už nie ) . To je návod na 2 korpusy ktoré sa robia spolu alebo oddelene ? Mohli by ste mi to prosím vysvetlit. Nerobila som ešte vela torty a pomaly sa učím.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Dobrý den Evka, áno, trošku nešťastne som to tam napísala. Upiekla som 2 samostatné korpusy. Jeden korpus bol z piatich vajec - ten som prekrojila na polovičku - získala som 2 pláty cesta a jeden korpus z 3 vajíčok. Ten som už neprekrajovala aby som dostala spolu 3 pláty cesta. Pláty by mali byť rovnako hrubé. Dúfam, že som Vám trošku pomohla a torta sa Vám podari :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. torta vyzera neskutocne dobre :) .. chcela by som ju skusit, ale mam taku otazocku .. mozu byt aj kompotove jahody, alebo mrazene? ...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite je možné použiť kompotove alebo mrazene ovocie a nemusia to byť len jahody :)

      Odstrániť
  14. Uzasna torta, robila som ju pre syna a bolo to celkom jednoduche, vyzera paradne a dufam, ze bude aj chutit. Dakujem za inspiraciu

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeej tak to ma veľmi teší, ďakujem za spätnú väzbu, som veľmi rada, že ste tortu vyskúšali a verím, že bude aj chutiť :)

      Odstrániť
  15. Dobrý deň, dala by sa táto torta urobiť aj čokoládovou plnkou? Že by som do plnky pridala kakao? Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Nádherná torta len nedávno som si všimla tento blog, celkom jednoduchá torta budem oslavovať 16 rokov a spravím si ju na narodeniny. Len sa chcem opýtať tie trubičky ste našli len v Lidli ? alebo ich zohnám aj niekde inde. Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Ingrid, prepáč, za oneskorenú reakciu. Tieto trubičky som kúpila priamo v Lidli, ale myslím si, že nebude problém nájsť podobné aj v inom obchode. Nech sa Ti vydarí ak sa rozhodneš a upečieš ju :) Všetko najlepšie.

      Odstrániť
  17. mám dotaz..co znamená PL kakaa? u surovin_ dekuju

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ahoj Lucka, prosim ta tie tycinky si kupovala v Lidli alebo cukrarenskom obchode? A ak v Lidli, vedela by si mi povedat kolko balickov si potrebovala? Za odpoved vopred dakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Janka,
      tie tyčinky som kupovala v Lidli. Tieto boli s príchuťou cappuccino. Priznám sa, ze si už nepamätám koľko presne, ale myslím, že 3 alebo 4 balíčky. Oni su velmi tenučké, tak ich bolo treba viac a su aj dlhé, takže som ich ešte skracovala :) Ale mozeš použiť aj iné, prípadne kinder čokoládky alebo kit kat.

      Odstrániť
  19. Prrosím Vás ak spravím tú tortu v stredu vydrží do soboty?

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Dobry vecer, tento krem ale asi pod potahovkou nevydrzi, vsak?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, s poťahovými hmotami nemám žiadne skúsenosti a tak Vám žiaľ neviem poradiť.

      Odstrániť
  21. Dobrý deň. Tortička ma zaujala, chystám sa urobiť manželovi k narodkám. Mám len jednu otázku...nechápem ako ste to mysleli, že Vám po prekrojení korpusov zostalo dosť cesta, z ktorého ste urobili ešte jednu tortu. Neviem si to nijako predstaviť :) . Ďakujem. Monika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň Monika,
      je to nešťastná formulácia. Piekla som 2 samostatné korpusy, jeden z 5 vajíčok a jeden korpus z 3 vajíčok. Korpus z 5 vajíčok som prekrojila na polovicu a zrezala som vrchnú časť korpusu, ktorý sa zvykne trošku "vyduť". Tak aby som mala 2 rovnako vysoké a rovné pláty, som tú vrchnú časť zrezala. Korpus z 3 vajíčok som neprekrajovala, avšak tiež som tu vrchnú časť, ktorá sa nadvihla, ten kopček, zrezala aby som dostala další rovnako vysoký plát ako 2 predošlé, aby som mala 3 rovnaké pláty. Z tých vrchných odrezkov som potom spravila ešte jednu "tortu", ktorú som plnila pudingom a zvyšnými jahodami. Hádam som trošku pomohla ozrejmiť postup. Dajte vedieť, či sa vydarila :) dakujem Lucia

      Odstrániť
  22. Ano, ďakujem za vysvetlenie a vyborny nápad ako urobiť tortu krásne úhľadnú a tiež ďakujem za inšpiráciu...z odrezkov môžem urobiť napr. aj punčové guľky...to mi inkdy nenapadlo. Super!! :) :) Ďakujem ešte raz. Dnes sa ju chystám robiť, určite napíšem ako som bola šikovná :) :) Pekný deň. Monika

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Ahoj :) torta je nádherná, chystám sa ju vyskúšať , a chcela by som sa spýtať na priemer formy, ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, priemer formy som mala 26 cm. Nech sa vydarí :)

      Odstrániť
    2. ďakujem :) už som si to všimla aj v popise, nejako som to prehliadla

      Odstrániť
  24. Ja ju mam za sebou uz dvakrat :) a je moja najoblubenejsia!

    Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jeej Dominika tak to ma veľmi teší :) Dakujem za milý koment. Lucia

      Odstrániť
  25. Mám otázku.. Ak by som chcela namiesto čokolády ako polevy použiť tiež ten krém bolo by to možné? :)
    Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, pravdaže. Tortu môžete ozdobiť ľubovoľne. Vrch torty môžete potrieť krémom ak Vám zvýši, alebo krému spravte trošku viac. Nech sa vydarí a chutí :)

      Odstrániť
  26. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Ahoj dnes som piekla dcérke tortu a je skvelá a jednoduchá.... Dakujem za inšpiráciu... Svetlana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to ma veľmi teší. ďakujem za milý komentár, potešila si ma. Verím, že si tu ešte nejakú inšpiráciu nájdeš :)

      Odstrániť
  28. ďakujem za receptik - miesto čokolády som dala na vrch ovocie a trubičky vanilkové - torta bola fantastická.....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzka, ja ďakujem za spätnú väzbu. Teším sa, ze ste tortu vyskúšali. Skvelý tip na zdobenie :)

      Odstrániť
  29. Dobrý deň, chcem sa spýtať, ak vo štvrtok naplním tortu týmto krémom a potrebujem ju na sobotu, vydrží v chladničke? Mám totiž plán presne kombinácia-mascarpone, ale žiadnu skúsenosť s tým. Ďakujem za radu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň Janka, myslím, že by s tým nemal byť veľký problém, ale odporúčam tortičku potom v sobotu aj spapať. Predsa len ide tam aj šľahačka. Krém by mal vydržať a nemal by sa roztiecť ak bude v chlade. Prípadne jednu šľahačku môžete vymeniť za tvaroh, ten má tuhšiu konzistenciu ako šľahačka. Rozhodne by som tortu však už nikde neprenášala (necestovala s ňou). Nech sa vydarí a chutí.

      Odstrániť
  30. Lucia, skvely recept!! idem ju robit uz 2x, vsetkym naposledy chutila! dakujem za inspiraciu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to ma veľmi teší. Veľmi pekne ďakujem za komentár :)

      Odstrániť
  31. Dobrý deň, tortička vyzerá krásne. Chcela by som ju tiež upiecť. Mohla by som miesto jahôd použiť aj mandarínky alebo ananás z konzervy alebo lepšie by bolo čerstvé ? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, prepáčte za oneskorenú reakciu. Pravdaže môžete použiť ľubovolné ovocie, aj konzervované. Dúfam, že sa vydarila :)

      Odstrániť