utorok, 26. februára 2013

Celozrnné pečivo

Suroviny na kysnuté cesto:
175 g celozrnnej ražnej múky
150 g celozrnnej špaldovej múky
150 g hladkej múky
125 ml polotučného mlieka
20 g droždia
1 vajce
40 g olivového oleja
10 g práškového cukru
10 g soli
vlažná voda podľa potreby

Postup:
Navážime si múky a spolu so soľou zmiešame vo väčšej nádobe. Do vlažného mlieka pridáme trochu cukru a droždie. Kvások potom vlejeme do pripravenej múky, pridáme zvyšok cukru, vajce, olej a masu dôkladne vymiesime. Postupne pridávame vlažnú vodu, aby nám vzniklo vláčne cesto. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste cca. 45 - 60 min.
Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a môžeme tvoriť malé chlebíky, žemličky, rohlíčky, tyčinky, ktoré pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a trošku osolíme.
Žemličky môžeme posypať zmesou semiačok (ľanové, tekvicové, slnečnicové, sezamove...)
Tyčinky môžeme posypať sezamom, makom, kmínom...
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov na plechu vystlanom papierom na pečenie.

Z cesta si môžeme upiecť aj pizzu. Ale pozor, cesto je viac chlebovej chuti, tak nie každému sa to môže na pizzu hodiť a chutiť.
Ja som robila pizzu Hawai (paradajkový pretlak, šunka, syr, ananas, oregano) a jednu zeleninovu (paradajkový pretlak, šunka, syr, paprika, paradajky, kukurica, oregano)
Z uvedeného množstva mi vyšli 2 pizze a 6 žemličiek.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára